24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Diety >> Dieta antywrzodowa


Produkty zalecane w diecie antywrzodowej:

*

Pieczywo jasne pszenne, czerstwe,
*

Mąka pszenna jasna, kasza manna, krakowska, ryż, sago, płatki owsiane, kasza jęczmienna, drobny delikatny makaron,
*

Mleko słodkie, zsiadłe nieprzekwaszone, bardzo świeży ser twarogowy, ser śmietankowy,
*

Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, sadzone, jajecznica na parze,
*

Chude mięsa i drób: cielęcina, wołowina, królik, indyk, kurczę, szynka, polędwica,
*

Ryby: dorsz, leszcz, sola, płastuga, kargulena, szczupak, sandacz,
*

Świeże masło, słodka śmietana, olej sojowy, słonecznikowy, rzepakowy, oliwa, margaryna wysokogatunkowa w ograniczonej ilości,
*

Ziemniaki gotowane, tłuczone, puree,
*

Gotowane: marchew, buraki, szpinak, kabaczek, dynia, kalafior; fasolka szparagowa i groszek zielony w ograniczonych ilościach; surowe: sałata, pomidory,
*

Owoce dojrzałe bez pestek, gotowane: jabłka, truskawki, morele, gotowane soki z owoców jagodowych,
*

Cukier, miód, dżemy,
*

Ciastka czerstwe zbożowe, mało słodki biszkopt,
*

Przyprawy: sól, cukier, wanilia, koper zielony, sok z cytryny,
*

Kleiki, krupniki z dozwolonych kasz, zupy mleczne, warzywne, zaprawiane mąką,
*

Mięso gotowane, duszone, potrawki, pulpety, budynie,
*

Kompoty, galaretki, kisiele - wszystkie mało słodzone,
*

Słaba herbata, słaba kawa, mleko.


Produkty zabronione w diecie antywrzodowej:

*

Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe,
*

Maki razowe, żytnie, grube kasze: pęczak, gryczana, grube makarony, kluski kładzione, naleśniki,
*

Mleko zsiadłe przekwaszone, kefir, jogurt, sery żółte i topione,
*

Jaja gotowane na twardo, sadzone, w majonezie, jajecznica, sadzone,
*

Tłuste mięsa: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna, wędliny tłuste; ryby: węgorz, makrele, łosoś, śledź, sardynka; mięsa peklowane, wędzone, konserwy mięsne i rybne,
*

Kwaśna śmietana, smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, margaryny,
*

Frytki, wszelkiego rodzaju ziemniaki smażone, placki ziemniaczane, pyzy,
*

Wszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, rzepa, papryka, szczaw, cebula, grzyby,
*

Owoce surowe, suszone, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy,
*

Groch, fasola, bób, soczewica,
*

Chałwa, czekolada, słodycze zawierające tłuszcz, kakao i orzechy
*

Ocet, pieprz, musztarda, papryka, chrzan, kostki bulionowe,
*

Rosół, zupy na wywarach z mięsa lub kości, zupy rybne, zupy z przeciwwskazanych warzyw,
*

Mięsa smażone, duszone, pieczone w sposób konwencjonalny,
*

Desery z czekoladą, z przeciwwskazanych owoców, z orzechami, dużą ilością cukru,
*

Mocna herbata i kawa naturalna, napoje alkoholowe, napoje gazowane,
*

Ciasta kruche, keksy, makowiec, pączki, torty.