24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Diety >> Dieta antyzaparciowa


Założenia diety antyzaparciowej:
Dieta anty-zaparciowa ma na celu regulację defekacji bez uciekania się do środków farmakologicznych. Dieta ta zawiera zwiększoną ilość nie trawionych w przewodzie pokarmowym człowieka "błonnika" polisacharydów roślinnych (błonnika, pektyn, gum, hemicelulozy, ligniny). Dzienna dawka w diecie zdrowego człowieka powinno zawierać około 40 g tych związków. Dieta bogatoresztkowa (anty-zaparciowa) charakteryzuje się zwiększoną ilością tych substancji (50-70 g dziennie). Oprócz stosowania tej diety w zaparciach stosuje się ją także w profilaktyce zespołu jelita drażliwego, powstawania uchyłków jelita grubego i raka jelita grubego, zapobieganiu rozwojowi miażdżycy, kamicy żółciowej, cukrzycy i otyłości powodowanej przez przejadanie się pokarmami wysokokalorycznymi, pozbawionymi składników bogato resztkowych. Jedną z głównych przyczyn rozwoju metabolicznych chorób cywilizacyjnych jest żywienie się pokarmami wysoko oczyszczonymi. Natomiast polisacharydy roślinne dostarczane z pokarmem, stanowiąc masę wypełniającą w przewodzie pokarmowym, zwiększają ilość wody w treści jelitowej, wchłaniają kancerogeny powstające w jelicie grubym z rozkładu kwasów żółciowych i przyspieszają ich wydalanie. Błonnik zmniejsza również stężenie cholesterolu, trójglicerydów i glukozy.

Produkty zalecane w diecie antyzaparciowej:

*

Mleko odtłuszczone świeże i zsiadłe, kefir i jogurt,
*

Chudy twaróg i biały ser,
*

Białka jajek, żółtka tylko w ograniczonych ilościach,
*

Mięso chude: cielęcina, wołowina, konina, królik, kurczaki, indyk, gołąb
*

Dorsz, karmazyn, sandacz, szczupak, lin, leszcz, karaś,
*

Chuda szynka i polędwica, mięso w galarecie,
*

Chuda śmietana, oleje roślinne: słonecznikowe, rzepakowe, sojowe, oliwa - w ograniczonych ilościach,
*

Ziemniaki gotowane i pieczone, puree,
*

Wszystkie warzywa i owoce,
*

Powidła, cukier, syropy, dżemy, galaretki, landrynki, dropsy, miód,
*

Liście laurowe, ziele angielskie, wanilia, cynamon, sól, sok z cytryny,
*

Odtłuszczone mleko, maślanka, serwatka, napary z ziół, słaba herbata, słaba kawa zbożowa,
*

Masło w ograniczonych ilościach, twaróg i ser z odtłuszczonego mleka,
*

Zupy na wywarach z włoszczyzny, jarzynowe, krupniki, mleczne, owocowe,
*

Potrawy mięsne duszone, smażone bez tłuszczu,
*

Surówki, soki, gotowane warzywa,
*

Desery owocowe, kompoty, galaretki, budynie.

Produkty zabronione w diecie antyzapaciowej:

*

Pieczywa o małej zawartości błonnika, świeże: jasne, pszenne, chleb razowy na miodzie,
*

Mąka pszenna wysokiego przemiału, kukurydziana, ziemniaczana,
*

Mleko tłuste, kefir, jogurt,
*

Inne sery,
*

Duże ilości żółtek,
*

Baranina, wieprzowina, podroby, dziczyzna, kaczki, gęsi, tłuste ryby,
*

Pasztety, tłuste wędliny,
*

Masło solone,
*

Tłusta śmietana,
*

Frytki, smażone, placki ziemniaczane,
*

Słodycze, alkohol, czekolada, pralinki, cukierki, ciastka, konfitury,
*

Alkohol, kakao, płynna czekolada, mocna kawa i herbata,
*

Zupy na tłustych wywarach,
*

Potrawy smażone, pieczone,
*

Torty, kremy cukiernicze, bita śmietana, lody, ciastka, kisiele.