24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Diety >> Dieta dla kobiety spokojnej


Oto lista "pochrupaczy", które nasycą cię, nie tucząc:
- łyżka otrąb owsianych lub pszennych z 4-5 łyżkami maślanki lub soku warzywnego
- kromka chrupkiego pieczywa, popita szklanką wody mineralnej
- średnia marchewka - pół kalarepki - marchewka utarta z połówką jabłka
- mały ogórek (surowy lub kiszony) - plaster chudego białego sera.

Po zjedzeniu takiego minidania poczekaj trochę. Uczucie sytości nadejdzie po 15 minutach.

Pyszne owoce
• Są głównymi składnikami zdrowej i zrównoważonej diety odchudzającej.
• Zawierają witaminy oraz minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

O ile, ze względu na niską kaloryczność, można jeść wszystkie warzywa, o tyle niektóre owoce trzeba ograniczyć. Sporo kalorii zawierają zwłaszcza: banany, awokado, orzechy oraz owoce suszone.

Zachowaj zdrowy rozsądek!

Ma on zasadnicze znaczenie dla powodzenia diety. Gruba dziś, szczupła już jutro? Nie ma cudów! Nie daj się nabrać na magiczne sposoby, cudowne produkty czy pastylki. Obiecują to, czego nie mogą spełnić. Środki moczopędne np. powodują jedynie przejściową utratę wagi, bo pozwalają pozbyć się wody, ale nie tłuszczu.

Poza tym mogą być niebezpieczne (odwodnienie organizmu nie jest przecież obojętne). Środki przeczyszczające z kolei powinny być zażywane tylko w przypadku, gdy podczas diety pojawiają się zaparcia. Preparaty zmniejszające łaknienie oczywiście odchudzają, ale brane przez dłuższy czas powodują uzależnienie.

Ryby. Mięso ryb ma znacznie mniej kalorii niż inne rodzaje mięs, a poza tym jest bogate w łatwo przyswajalne białko, sole mineralne oraz podstawowe nienasycone kwasy tłuszczowe.

Poniedziałek

• I śniadanie: szklanka mleka (0,5 proc. tłuszczu) z 2 łyżkami müsli, średnie jabłko, kawa lub herbata
• II śniadanie: pomarańcza
• Obiad: pulpet z mielonego mięsa indyka, przyprawiony solą, pieprzem i gałką muszkatołową, sałatka z 3 pomidorów i 1/2 cebuli, 2 plasterki chudego białego sera, szklanka soku pomidorowego
• Kolacja: przyprawiona czosnkiem sałatka z kiszonego ogórka i plastra chudej szynki, kromka pieczywa chrupkiego

Wtorek

• I śniadanie: kawa albo herbata, szklanka mleka (0,5 proc.) lub jogurtu (0 proc. tłuszczu) zmiksowana z 1/2 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
• II śniadanie: cienka kromka chleba razowego, plasterek polędwicy drobiowej, 1/2 pomidora
• Obiad: mała pierś kurczaka przyprawiona bazylią, podsmażona na łyżce oliwy i podduszona, gotowane warzywa: szklanka fasolki szparagowej, szklanka brokułów, szklanka kalafiora (mogą być mrożone), szklanka soku wielowarzywnego
• Kolacja: sałatka z 1/2 małej wędzonej makreli, łyżki ugotowanego ryżu, łyżki natki i kukurydzy, przyprawiona sokiem cytrynowym

Środa

• I śniadanie: kawa lub herbata,kromka grahama, plasterek chudej szynki,mały kiszony ogórek
• II śniadanie: 1/2 grejpfruta
• Obiad: 3/4 szklanki ugotowanego na sypko ryżu, jajko sadzone, usmażone na łyżce oliwy, sałatka z 3 liści sałaty i 2 pomidorów, przyprawiona sokiem cytrynowym lub surówka z garści kiszonej kapusty, ćwiartki cebuli i natki pietruszki, szklanka soku pomidorowego
• Kolacja: kostka morszczuka usmażona na łyżce oliwy, 250 g (pół paczki mrożonki) podgotowanej fasolki szparagowej

Czwartek

• I śniadanie: kawa lub herbata, szklanka mleka (0,5 proc.) z 3 łyżkami płatków kukurydzianych, średnie jabłko
• II śniadanie: średnia gruszka
• Obiad: kotlet z piersi indyka usmażony na łyżce oliwy, 250 g podgotowanej mieszanki warzywnej, szklanka soku z warzyw
• Kolacja: sałatka z tuńczyka w sosie własnym (135 g), 3 liści sałaty, pomidora, 1/2 cebuli i ogórka kiszonego, kromka chrupkiego pieczywa

Piątek

• I śniadanie: kawa lub herbata, szkl. mleka (0,5 proc.) lub jogurtu (0 proc.) zmiksowana z 1/2 szkl. mieszanki kompotowej (mrożonej)
• II śniadanie: kromka chrupkiego pieczywa, plasterek sera gouda, liść sałaty
• Obiad: sałatka z soczewicy (1/2 puszki lub 3 łyżki ugotowanej suchej), pomidora, papryki, jajka na twardo i liścia sałaty, z cząbrem i łyżką majonezu niskokalorycznego, szklanka soku pomidorowego
• Kolacja: sałatka z 50 g wędzonej piersi kurczaka, 2 łyżek groszku, ziemniaka, 1/2 szklanki białej kapusty, 1/2 papryki, przyprawiona cytryną

Sobota

• I śniadanie: kawa lub herbata, kromka grahama, 2 plasterki chudego białego sera, łyżeczka dżemu niskosłodzonego
• II śniadanie: 1/2 grejpfruta
• Obiad: befsztyk wołowy (150 g) przyprawiony oregano i usmażony na łyżce oliwy, surówka z cykorii i 1/2 jabłka, przyprawiona sokiem cytrynowym, szklanka soku wielowarzywnego
• Kolacja: kostka mintaja (może być także filet średniej wielkości) skropiona sokiem cytrynowym i usmażona na łyżce oliwy, 250 g (pół paczki mrożonki) paprykarza, herbata

Niedziela

• I śniadanie: kawa lub herbata, szklanka mleka (0,5 proc.), 2 łyżki müsli, kiwi
• II śniadanie: średnie jabłko
• Obiad: zupa jarzynowa (małą pierś kurczaka zalać 3/4 litra wody i gotować z 250 g mrożonki "zupa włoska"; gdy mięso będzie miękkie, wrzucić garść makaronu, dodać łyżkę oliwy i łyżkę koncentratu pomidorowego, przyprawić małą ilością soli)
• Kolacja: sałatka z niskotłuszczowego sera feta (200 g), 4 liści sałaty, pomidora, 1/2 cebuli, papryki, przyprawiona czosnkiem, bazylią i sokiem cytrynowym