24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Diety >> Dieta grejpfrutowa


Schudnij 4 kilo w trzy tygodnie

Jeśli lubisz cytrusy i soki z owoców południowych, ta dieta jest dla ciebie wprost wymarzona. Posiłki komponujesz tak, by głównym składnikiem dwóch z nich były grejpfruty. Dzięki nim znacznie szybciej spalisz to, co zjadłaś. Taką kurację możesz stosować najwyżej trzy tygodnie, a jeśli uznasz, że utrata 4 kilogramów to dla ciebie za mało, po miesięcznej przerwie dietę zacznij od nowa.

Aby w pełni wykorzystać właściwości grejpfruta, powinnaś jeść nie tylko miąższ, lecz również trochę rozmiękczonej błony oddzielającej cząstki owocu i nieco albedo - białej części spod skórki, ponieważ tam właśnie znajdują się pektyny wspomagające trawienie. Między posiłkami powinnaś pić herbatki ziołowe i wodę mineralną niegazowaną, minimum 1,5 litra dziennie. Gdy już schudniesz, przejdź do II etapu diety, na utrzymanie wagi, który trwa 3 tygodnie. Teraz będziesz mogła pozwolić sobie na obfitsze posiłki, zwiększając o 400 liczbę kalorii przewidzianych na jeden dzień.

PONIEDZIAŁEK

Śniadanie: szklanka mleka 2% tł. z 2 łyżkami płatków owsianych i 2 kukurydzianych z miodem, pół banana
Drugie śniadanie: szklanka soku z grejpfruta bez cukru
Obiad: 150 g pstrąga upieczonego w folii albo z rusztu, pół szklanki makaronu z posiekanym pomidorem, 200 g (pół paczki mrożonki) gotowanego szpinaku
Podwieczorek: grejpfrut
Kolacja: 100 g rostbefu z rusztu, 5 liści sałaty z sosem winegret, pół grahamki

WTOREK

Śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego, pół grahamki i plasterek szynki
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z ziarnami zbóż
Obiad: 100 g piersi z kurczaka upieczonej z dodatkiem oleju i szałwii, pół szklanki białego ryżu z pokrojonym grejpfrutem i łyżką oleju, 200 g brokułów z rusztu
Podwieczorek: pół grejpfruta
Kolacja: 2 plasterki chudej szynki, średnia pokrojona cykoria polana sokiem z połówki cytryny i łyżeczką oleju, 2 cienkie kromki chleba razowego

ŚRODA

Śniadanie: szklanka mleka 2% tł., 2 kromki chrupkiego pieczywa z 4 plasterkami polędwicy, papryka
Drugie śniadanie:grejpfrut, 150 ml kefiru
Obiad: pół szklanki makaronu, 150 g mielonego drobiowego mięsa z sosem z łyżki oleju, pomidora i ząbka czosnku
Kolacja: grahamka z serem topionym, jabłko

CZWARTEK

Śniadanie: szklanka mleka z 2 łyżkami płatków kukurydzianych i łyżką otrąb pszennych, pół grejpfruta
Drugie śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light, pół grejpfruta
Obiad: 100 g pieczonej piersi kurczaka, pół szklanki ryżu, 1/3 szklanki groszku konserwowego, 2 starte marchwie z sokiem z cytryny
Kolacja: jajko, grahamka, rzodkiew

PIĄTEK

Śniadanie: szklanka mleka 2% tł. z 4 łyżkami płatków kukurydzianych, pół banana
Drugie śniadanie: szklanka soku grejpfrutowego
Obiad: 100 g polędwicy wołowej usmażonej ze średnią cebulą na odrobinie oleju, pół szklanki makaronu, 200 g brukselki
Podwieczorek: kawa ze 150 ml mleka 2% tł.
Kolacja: ugotowana parówka drobiowa włożona w rozciętą podłużną bułkę, obłożona plastrami pomidora i posypana łyżką posiekanej cebuli

SOBOTA

Śniadanie: 150 g jogurtu owocowego light z 4 łyżkami müsli bez cukru
Drugie śniadanie: ćwierć grejpfruta, 100 g (pół opakowania) serka waniliowego
Obiad: 120 g pieczonego chudego mięsa, np. cielęciny 2 łyżki ryżu przyprawionego odrobiną oliwy z oliwek 200 g buraków z łyżką śmietany 12% tł.
Podwieczorek: pół szklanki soku grejpfrutowego albo grejpfrut
Kolacja: 100 g pieczonej piersi kurczaka, sałatka z 2 cykorii i ćwiartki czerwonego grejpfruta doprawiona sosem winegret

NIEDZIELA

Śniadanie: szklanka mleka 2% tł. z 4 łyżkami płatków owsianych
Drugie śniadanie: pół szklanki soku grejpfrutowego wymieszanego z połową szklanki kefiru i dosłodzonego słodzikiem
Obiad: 60 g mielonego mięsa z indyka uduszonego na łyżce oleju z warzywami, cebulą, marchewką, pomidorem, szklanką fasolki szparagowej, 2 ugotowane ziemniaki
Podwieczorek: gruszka
Kolacja: 2 kromki pumpernikla, jajko, surówka z czerwonej papryki i ćwiartki grejpfruta, doprawiona sosem winegret