24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Diety >> Dieta pomidorowa


Dieta pomidorowa 1,5-2 kg w ciągu tygodnia
Nigdy się nie nudzą. Można jeść je na surowo, duszone, smażone, zapiekane. W zupach i sosach. Pić, nadziewać, grillować.
Jeżeli lubisz pomidory (a kto by ich nie lubił!), to wygrałaś los na loterii. Bo nie ma smaczniejszej i skuteczniejszej diety niż pomidorowa! W tydzień stracisz 1,5-2 kilogramy, a możesz bezpiecznie być na niej znacznie dłużej.Pomidor dla sylwetki:

* w 100 g ma tylko 15 kcal
* w 93 proc. składa się z wody
* błonnik daje uczucie sytości
* potas usuwa nadmiar wody

… i dla urody:

* wit. C dotlenia krew, poprawia stan skóry, zapobiega łamliwości włosów i paznokci
* wit. E chroni przed zmarszczkami i starzeniem skóry
* maseczka z pomidorów rozjaśnia przebarwienia i łagodzi zmiany trądzikowe.


Śniadania do wyboru:1. jajecznica z 2 białek oraz żółtka z pomidorami, 2 kromki chrupkiego pieczywa z masłem jogurtowym, maślanka
2. twarożek ze szczypiorem, 2 ruloniki chudej szynki z sałatką jajeczno-pomidorową
3. 2 łyżki muesli, szklanka mleka 2 proc., 2 grzanki z pełnoziarnistego pieczywa zapieczone z plastrami pomidora i mozzarellą.

II śniadania do wyboru:

1. budyń cytrynowy, gruszka
2. sałatka owocowa, jogurt
3. krem z ryżu i brzoskwiń.
Obiady1. Stek w pomidorach (330 kcal)
2. Czerwony tuńczyk (285 kcal)
3. Kurczak po włosku (340 kcal)
4. Makaron bolognese (269 kcal)

Podwieczorki do wyboru:

1. 2 kromki chrupkiego pieczywa z pastą z tuńczyka i natką, napój pomidorowo-maślankowy
2. budyń z warzyw, napój pomidorowo-pomarańczowy
3. sałatka z pomidora, mozzarelli i kaparów z winegretem, wyciśnięty sok z pomarańczy (pół na pół z wodą).

Kolacje

1. Omlet po grecku (175 kcal)
2. Zapiekanka (330 kcal)
3. Pomidory z farszem (249 kcal)
4. Danie prowansalskie (209 kcal)

Przepisy:
Kurczak po włosku

* Pierś kurczaka (150 g),
* 5 dag mozzarelli,
* cebula,
* 2 pomidory,
* 2 łyżki oliwy z oliwek,
* łyżka octu balsamicznego,
* 1/2 puszki białej fasoli,
* 4 listki świeżej szałwii,
* łyżka siekanej bazylii,
* sól, pieprz

Pierś natnij głęboko, włóż plastry mozzarelli i listki szałwii, posól, popieprz, zepnij wykałaczką. Obsmaż ze wszystkich stron na łyżce oliwy. Cebulę posiekaj, zeszklij na pozostałej oliwie, dodaj pokrojone, obrane ze skóry pomidory, fasolę, ocet balsamiczny. Duś 5 minut, przypraw solą i pieprzem. Do żaroodpornego naczynia włóż filet z kurczaka, polej sosem, zapiekaj około 15 min. Podawaj posypany bazylią, z kuskusem i sałatką ze szpinaku.
Czerwony tuńczyk

* Dzwonko tuńczyka (ok. 250 g),
* 2 pomidory,
* 1/2 czerwonej papryki szklanka wywaru z jarzyn,
* 1/2 pęczka oregano,
* sok z cytryny,
* 2 łyżki oliwy,
* sól, pieprz, szczypta chili

Rybę skrop sokiem z cytryny, odstaw na 15 minut. Na łyżce oliwy usmaż pokrojoną paprykę. Dodaj pokrojone pomidory bez skóry i wywar warzywny. Duś, aż sos stanie się gęsty. Przypraw solą, pieprzem, chili i sokiem z cytryny. Rybę posól, i popieprz, usmaż z obu stron na reszcie oliwy. Podawaj rybę z ziemniakiem w mundurku, sosem i surówką z kapusty pekińskiej i jabłka.

Stek w pomidorach

* 2 duże pomidory,

* 150 g polędwicy wieprzowej,

* po łyżce oleju rzepakowego, posiekanej bazylii, masła orzechowego i octu balsamicznego,

* sól, pieprz.

Pomidory obierz ze skórki, pokrój, smaż 5 min na maśle orzechowym. Polędwicę posól, popieprz, usmaż z obu stron na oleju. Dodaj pomidory, chwilę duś razem. Podawaj z 2 łyżkami ryżu na sypko i zieloną sałatą z oliwkami i sosem winegret.

Makaron bolognese

* 10 dag mięsa mielonego z drobiu,

* ząbek czosnku,

* 2 pomidory,

* po łyżce tymianku, bazylii i startego parmezanu oraz kaparów i oliwy.

Posiekany ząbek czosnku zeszklij na oliwie, dodaj mięso, smaż 5 minut. Dodaj pokrojone, obrane ze skórki pomidory, duś około 10 min. Makaron (5 dag suchego) ugotuj al dente, polej sosem, posyp kaparami, parmezanem i ziołami.

Omlet po grecku

* 2 świeże pomidory,

* 3 kawałki suszonych,

* 2 dag fety,

* jajko,

* mała cebula,

* sól, pieprz,

* łyżka wody mineralnej,

* łyżka oleju rzepakowego

Roztrzep jajko z wodą mineralną. Fetę pokrusz, pomidory obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę, suszone - na cienkie paseczki. Na oleju zeszklij posiekaną cebulkę, wylej jajko. Całość posyp fetą, dodaj pomidory, sól oraz pieprz. Smaż na małym ogniu, aż do chwili, gdy jajka się zetną.

Zapiekanka

* Średni bakłażan,

* duży pomidor,

* ząbek czosnku,

* kilka listków bazylii

* 5 dag mozzarelli

Bakłażan przekrój wzdłuż na pół, usuń trochę miąższu, posól. Po 5 minutach wytrzyj bakłażan papierowym ręcznikiem i posmaruj oliwą. Posiekaj drobno czosnek. Pomidor obierz ze skórki, pokrój w kostkę. Na każdą połówkę bakłażana połóż trochę czosnku, cząstki pomidora, listki bazylii i kawałki mozzarelli. Piecz na grillu (aż ser się rozpuści).

Pomidory z farszem

* 2 duże pomidory,

* 1/2 pęczka włoszczyzny,

* jajo na twardo,

* łyżka majonezu light,

* sól, pieprz, natka

Warzywa obierz, pokrój w kostkę, ugotuj na półtwardo. Przypraw majonezem, solą i pieprzem. Z pomidorów odetnij “czapeczkę”, łyżką wyjmij miąższ, pokrój go i dodaj do warzyw. Wypełnij farszem pomidory. Udekoruj jajkiem i natką.

Inny farsz: wymieszaj kawałki awokado i krewetki (z puszki) z łyżką majonezu light, solą i białym pierzem.