Zupa z soczewicyZupa z kuleczkami po PlewenskiZupa mleczna z pieczarkamiZupa bułgarska z kluseczkami serowymiZielona sałatka z jajkamiWiosenna sałatka z jogurtemTołumbiczki Terbelija z jagnięcinąTaratorSzaszłyki z jagnięcinySmażona papryka nadziewana seremSirenkiSer po trackuSarmi z liśćmi burakówSałatka z białej fasoli w pomidorowym sosie winegretSałatka szopskaSałatka "perła"Sałatka bułgarska z bakłażanówSałatka bułgarskaPomidory nadziewane serem i jajkamiPita Pileszka supa z pomidoremPikantna sałatka bułgarskaPieczony kurczak nadziewany jabłkamiPieczone gruszki z miodemNadziewana papryka na skaraMusaka Mleczna sałatkaMałże w sosie winnymMakaron na furnaLjutenica Konserwowane liście winogronKotlety z pora Kogut po manastirski Kjufteta z rusztu Kartofena mandżaKadaif Kebab z kurczakaJachnija z oliwkami Jachnija z cebuląGulasz z Plovdiv Do suchego dżezwe (lub małego rondelka metalowego) wsypać cukier. Podgrzać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zamieni się w karmel. Dolać rakiję oraz dodać goździki i pozostawć na ogniu do zagotowania.Grzana rakijaGniazdka szpinakoweGjuwecz z mięsemGjuwecz z cukiniąGergiowskie jagnię Givetsch - zapiekanka sofijska Fałszywy zającDuszone wnętrzności jagnięciaDuszone grzyby z kaszkawałDuszone grzyby w winieDrakon drinkDeser dyniowy Czuszka bjurek - smażona papryka nadziewana seremCzorba z serem fetaCzorba z pokrzywąCzorba z małżamiCzorba z dymkąCzorba z cukinią i ryżemCzorba z cukiniąCzorba ogrodnika z czosnkiemChałwa z sezamemCebulowa czorbaCafe Frappe czarnCafe Frappe białeBułgarska zupa z gałkami mięsnymiBułgarska mamałygaBułgaria drink Bob czorba Bułgarskie herbatniki Bułgarski likier malinowyBługarska zupa z cukiniBułgarska sałatka z białej fasoliBaranina po bułgarskuBanica ze szpinakiemBaklawa