24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> duńska >> Duńskie ciastka owsiane


Składniki:

  • 2 szkl. mąki
  • 1 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 kostka masła
  • 1 szkl. fistaszków w kolorowej cukrowej polewie (tzw. kamyczków)

Sposób przygotowania:

Miękkie masło ręką połącz w misce z cukrem, cukrem waniliowym i sodą. Dodaj płatki owsiane i fistaszki, wymieszaj. Stopniowo dosypując mąke, zagnieć dość tłuste, ale zwarte ciasto. Ulep z niego kilka wałeczków o średnicy nie większej niż 2 cm. Potnij je nożem na kawałki o długości 4 cm. Każdy kawałek spłaszcz w dłoniach tak, aby powstały ciasteczka o podłużnym, obłym kształcie. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170°C ok. 15 min. Ciasteczka owsiane można przechowywać bardzo długo w szczelnie zamykanych metalowych puszkach.

Poziom trudności:

łatwy