24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> duńska >> Zupa piwna


Składniki:

  • 3 szkl. ciemnego piwa (z dużą zawartością słodu), 8 kromek pumpernikla
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • cukier
  • Do przybrania:
  • 0.75 szkl. śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Pumpernikiel pokroić w kostkę i włożyć do głębokiego rondla. Wlać piwo, 1 szkl. wody i odstawić na 3 h. Następnie gotować do zgęstnienia. Zestawić zupę z ognia, lekko przestudzić, zmiksować, dodać sok i skórkę z cytryny, posłodzić do smaku, wymieszać i zagotować. Oziębioną śmietanę ubić na sztywno. Zupę rozlać do talerzy i przybrać łyżką śmietany. Podawać z białym pieczywem lub krakersami.

Poziom trudności:

łatwy