24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> egipska >> Egipskie ciasto kukurydziane


Składniki:

  • 1 l mleka
  • 25 dkg mąki kukurydzianej
  • 12 dkg cukru
  • 3 jajka
  • 5 dkg masła
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 5 plastrów ananasa lub cząstek pomarańczy

Sposób przygotowania:

Zagotować mleko z wanilią. Powoli dosypywać mąkę, stale mieszając by nie potworzyły się grudki. Zdjąć z ognia, dodać pojedynczo żółtka, masło, na końcu ubitą pianę. Wszystko wymieszać. Przełożyć do wytłuszczonej i oprószonej mąka formy. Piec ok. 1 h w nagrzanym piekarbniku. Po ostygnięciu ozdobić owocami.

Poziom trudności:

łatwy