
Składniki:
- białka jaj - 4 szt
- cukier - 250 g
- mąka kukurydziana - 2 łyżeczki
- niesłodkie owoce - 250 g
- ocet z białego wina - 2 łyżeczki
- sól - 1 szczypta
- śmietanka kremowa - 250 ml
Sposób przygotowania:
Ubijać białka jajek ze szczyptą soli aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać po trochu cukier i ubijać dopóki beza będzie sztywna i błyszcząca. Dosypać mąki kukurydzianej, dodać octu i aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z papierem do pieczenia. Wylana beza powinna mięć kształt koła i grubość ok. 5 cm. Wsławiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy 60 do 75 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i czekamy aż beza ostygnie. W tym czasie ubijamy śmietankę. Po ostygnięciu bezy odwracamy ja spodem do góry i nakładamy ubitą śmietanę. Na to kładziemy owoce (porzeczki, maliny lub marakuja). Lepiej nie dawać za dużo, albo po trochu każdych, bo nie robimy sałatki owocowej tylko słodką beze z owocami.
Poziom trudności:
łatwy