24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> egipska >> Tort Pavlowej


Składniki:

  • białka jaj - 4 szt
  • cukier - 250 g
  • mąka kukurydziana - 2 łyżeczki
  • niesłodkie owoce - 250 g
  • ocet z białego wina - 2 łyżeczki
  • sól - 1 szczypta
  • śmietanka kremowa - 250 ml

Sposób przygotowania:

Ubijać białka jajek ze szczyptą soli aż do uzyskania gładkiej masy. Dodać po trochu cukier i ubijać dopóki beza będzie sztywna i błyszcząca. Dosypać mąki kukurydzianej, dodać octu i aromatu waniliowego. Delikatnie wymieszać. Wylać na blaszkę z papierem do pieczenia. Wylana beza powinna mięć kształt koła i grubość ok. 5 cm. Wsławiamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 180 stopni. Natychmiast zmniejszamy temperaturę do 150 st. i pieczemy 60 do 75 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy lekko drzwiczki i czekamy aż beza ostygnie. W tym czasie ubijamy śmietankę. Po ostygnięciu bezy odwracamy ja spodem do góry i nakładamy ubitą śmietanę. Na to kładziemy owoce (porzeczki, maliny lub marakuja). Lepiej nie dawać za dużo, albo po trochu każdych, bo nie robimy sałatki owocowej tylko słodką beze z owocami.

Poziom trudności:

łatwy