24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> indonezyjska >> Curry z jajkiem


Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 cebula
  • 1 kawałek imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżka proszku chili
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • 2 świeże papryczki chili
  • 1 pomidor
  • sól

Sposób przygotowania:

Jajka umyć, zalać wodą i ugotować na twardo. Następnie obrać i ponacinać ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu. Papryczki ponacinać z obydwu stron. Pomidor pokroić na ćwiartki. Olej rozgrzać w garnku, podsmażyć na nim cebulę, imbir i czosnek. Kolendrę, proszek chili, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać soli i wymieszać. Smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok cytrynowy i dusić jeszcze 10 min. Jajka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać. Dodać papryczki oraz pomidor. Dusić przez następne 15 min., aż jajka przesiąkną przyprawami.

Poziom trudności:

łatwy