Kuchnia świata >> indonezyjska >> Curry z jajkiem

Składniki:
- 5 jajek
- 1 cebula
- 1 kawałek imbiru
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżka proszku chili
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kminku
- 2 łyżki wody
- 4 łyżki soku cytrynowego
- 2 świeże papryczki chili
- 1 pomidor
- sól
Sposób przygotowania:
Jajka umyć, zalać wodą i ugotować na twardo. Następnie obrać i ponacinać ze wszystkich stron. Cebulę obrać i pokroić na plasterki. Imbir obrać i pokroić na wiórki. Czosnek obrać i utrzeć w moździerzu. Papryczki ponacinać z obydwu stron. Pomidor pokroić na ćwiartki. Olej rozgrzać w garnku, podsmażyć na nim cebulę, imbir i czosnek. Kolendrę, proszek chili, kurkumę i kminek przełożyć do miski i wymieszać z wodą. Przełożyć do garnka, dodać soli i wymieszać. Smażyć, aż zioła zaczną wydzielać aromat. Dodać sok cytrynowy i dusić jeszcze 10 min. Jajka przełożyć do garnka, dobrze wymieszać. Dodać papryczki oraz pomidor. Dusić przez następne 15 min., aż jajka przesiąkną przyprawami.
Poziom trudności:
łatwy