24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> indonezyjska >> Krewetki z ananasem


Składniki:

  • ananas - 20 dag
  • cukier - 2 łyżki
  • czosnek - 1 ząbek
  • dymka - 1 szt
  • imbir - 1 kawałek
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
  • krewetki - 40 dag
  • mąka ziemniaczana - 1 łyżka
  • ocet winny - 3 łyżki
  • papryka chili - 1 szt
  • sok pomarańczowy - 100 ml

Sposób przygotowania:

Papryczkę chili opłukać, przeciąć na pół, usunąć pestki, posiekać. Imbir, dymkę, czosnek obrać, opłukać i także posiekać. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 100 ml wody, dodać sok pomarańczowy, ocet, cukier, koncentrat pomidorowy, posiekaną papryczkę chili, imbir, dymkę oraz czosnek i mieszając gotować aż zgęstnieje. Krewetki obrać i usunąć czarne żyłki, ananasa pokroić w kostkę. Wrzucić krewetki z ananasem do gotującego się sosu. Podgrzewać 30 sekund i podawać z ryżem.

Poziom trudności:

łatwy