24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Ciasto na Boże Narodzenie


Składniki:

  • 3 szkl. mąki
  • 2.5 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kardamonu (olejku cytrynowego lub waniliowego)
  • 1 kostka margaryny lub masła (miękkiego)
  • 1 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 0.5 szkl. mleka
  • 1 szkl. rodzynek
  • 0.25 szkl. kandyzowanych skórek

Sposób przygotowania:

Nagrzać piekarnik do 180°C, wysmarować foremkę o rozmiarach ok. 25x15 cm. W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kardamon. Rozetrzeć masło z cukrem, ubijając dodawać stopniowo jajka. Łączyć powoli z suchymi składnikami, potem z mlekiem, nie ubijać. Na końcu dodać rodzynki i skórkę. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i piec 60 - 70 min.

Poziom trudności:

łatwy