24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Dorsz panierowany


Składniki:

  • 80 dkg filetów z dorsza
  • 2 cytryny
  • 15 dkg mrożonego groszku
  • 1 puszka ananasów
  • 1 łyżeczka curry
  • 15 dkg keczupu
  • 4 dkg mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 białka
  • 3 łyżki oleju
  • zielona pietruszka

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza umyć, pokroić w dużą kostkę. Skropić sokiem z 1 cytryny. Groszek rozmrozić. Ananasy odsączyć, zachować sok. Wymieszać groszek z keczupem, ananasami i 4 łyżkami soku z ananasa. Sos przyprawić curry. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z solą i pieprzem. Kawałki ryby panierować kolejno w białkach i mące ziemniaczanej. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim rybę 3 min. z każdej strony na średnim ogniu. Udekorować nacią i pozostałą cytryną. Osobno podawać sos.

Poziom trudności:

łatwy