24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Gellur - rybie podgardla


Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 80 dkg dorsza
  • mąka do oprószenia
  • 1 szkl. bułki tartej
  • 3 szkl. sosu bearnaise (z torebki)
  • 1 szkl. tartego żółtego sera Sos grzybowy:
  • 4 - 6 średnich grzybów
  • 11 szkl. mleka
  • 3 szkl. śmietana

Sposób przygotowania:

Zmieszać jajka, curry i sól. Oprószyć dorsza mąką, zanurzyć w masie jajecznej i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć rybę na złoty kolor, następnie umieścić w piekarniku i trzymać w cieple. W tym czasie zrobić sos grzybowy, usmażyć grzyby w małej ilości oleju, dodać mleko i śmietanę - gotować, aż grzyby będą miękkie. Następnie zrobić sos z torebki. Polać rybę sosem grzybowym, potem sosem bearnaise, posypać tartym żółtym serem. Potrawę można podawać po uprzednim włożeniu do piekarnika na jedną minutę.

Poziom trudności:

łatwy