24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Gotowane tusze rybne w białym winie


Składniki:

  • 700 - 800 g tuszy rybnych
  • 0.5 małej cebuli drobno pokrojonej
  • łyżka masła
  • 100 ml białego wina
  • 50 ml śmietany
  • pietruszka
  • sól i pieprz
  • kostka masła do zagęszczania sosu.

Sposób przygotowania:

Usunąć skórę z tuszy rybnych i dobrze je osuszyć. Roztopić masło w garnku, wrzucić cebulę i krótko dusić. Dodać wino oraz śmietanę i zagotować. Przyprawić. Włożyć tusze i gotować 4 - 6 min. Wyjąć tusze, a rosół zagęścić kostką masła. Sos krótko gotować i w zależności od smaku doprawić. Przed podaniem tusze podlać rosołem i posypać posiekaną pietruszką.

Poziom trudności:

łatwy