24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Islandzkie naleśniki


Składniki:

  • 400 ml mąki
  • 3 jajka
  • 700 ml mleka
  • 0.5 łyżeczki sody
  • kardamon
  • 60 g masła lub margaryny

Sposób przygotowania:

Wbić jajka do mleka i dodać suche składniki. Mieszać aż mieszanina będzie gładka. Pozostawić na 1 - 2 h, potem rozpuścić masło i wlać do mieszaniny. Rozgrzać niewielką ilość tłuszczu na patelni. Wlać ciasto na patelnię do uzyskania cienkich naleśników. Smażyć z dwóch stron. Naleśniki posypać cukrem i zwinąć. Islandczycy często smarują je też dżemem rabarbarowym. Można oczywiście posmarować innym dżemem lub galaretką. Jeszcze tylko łyżeczka bitej śmietany do środka, złożenie w trójkąt i zajadanie!

Poziom trudności:

łatwy