24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Jagnięcina w sosie curry


Składniki:

  • 1 kg jagnięciny
  • pociąć na duże kawałki
  • 0.5 cebuli
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka soli
  • olej lub margaryna
  • 2 - 3 łyżki mąki albo zagęszczacza
  • 1 szkl. ryżu
  • 1 szkl. mleka

Sposób przygotowania:

Włożyć mięso do dużego rondla, zalać zimną wodą. Zagotować i posolić. Gotować na małym ogniu przez 1 h. W międzyczasie ugotować ryż i zrobić sos curry. Posiekać cebulę i podsmażyć na oleju na szklisto. Dodać curry i zdjąć z ognia. Dodać ok. 500 ml wywaru z jagnięciny i wszystko zagotować.Wymieszać mleko z mąką na jednolitą pastę i wlać do sosu, mieszając aż zgęstnieje. Przesiać sos, żeby odcedzić cebulę. Jeśli trzeba dodać jeszcze soli i curry. Podawać mięso z ugotowanym ryżem, sosem curry i ugotowanymi ziemniakami.

Poziom trudności:

łatwy