24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Kleinur


Składniki:

  • 900 g mąki
  • 240 g cukru
  • 60 g margaryny
  • 1 łyżeczka węglanu amonu
  • 0.5 łyżeczki sody
  • 5 łyżeczek proszku do pieczenia
  • 500 ml maślanki lub mleka
  • 1 jajko
  • zapach cytrynowy lub kardamon

Sposób przygotowania:

Rozetrzeć margarynę z mąką i dodać pozostałe suche składniki. Uformować "kopczyk" jak przy robieniu makaronu i wbić na srodek jajko i wlać mleko. Rozwałkować do grubości 0.5 cm. Pociąć na kawałki jak przy robieniu chrustu, czyli w romby z nacięciem w środku. Przewlec jeden róg przez dziurkę. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do uzyskania złocistego koloru. Wygląda jak chrust, tylko jest puszysty jak oponki i smakuje też jak oponki.

Poziom trudności:

łatwy