24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Kulki ptysiowe na święto Bolludagur


Składniki:

  • 6 łyżek stołowych masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mąki
  • 3 jajka
  • 2 szkl. bitej śmietany
  • 1 szkl. polewy czekoladowej

Sposób przygotowania:

Masło, szklankę wody, cukier i sól wrzucić do garnka i podgrzewać do roztopienia masła. Doprowadzić do wrzenia, dodać mąkę i mieszać energicznie drewnianą łyżką do momentu, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od łyżki i garnka. Zdjąć wówczas garnek z kuchni, i dodawać po kolei jajka, szybko mieszając, aby się nie ścieły. Przed dodaniem jajek można schłodzić lekko ciasto. Po zakończeniu dodawania jajek, ciasto powinno być błyszczące i na tyle twarde, żeby dało się formować. Łyżką formować "kopczyki" o średnicy ok. 5 cm i układać na blasze pokrytej papierem do wypieków. Włożyć do wcześniej nagrzanego piekarnika (200°C). Piec ok. pół godziny. Kidy ciastka ostygną, rozdzielić je w połowie i wypełnić dolną część bitą śmietaną. Górną połówkę posmarować pędzelkiem umoczonym w czekoladzie. Złączyc połówki i ptysie gotowe

Uwagi:

Przepis zaczerpnięty ze strony http://www.iceland.pl/

Poziom trudności:

łatwy