
Składniki:
- 1 szkl. żółtego łuskanego groszku
- 1 szkl. posiekanej cebuli
- 1 łyżeczki suszonego tymianku
- 1.5 kg solonej jagnięciny z kością
- 0.5 kg brukwi
- 0.5 kg ziemniaków
- 0.25 kg marchewki
- świeżo zmielony pieprz
- sól - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Głównym składnikiem potrawy jest solona jagnięcina. Jeśli nie dostaniemy jej w sklepie, a ponoć jest to właśnie trudne wszędzie poza Islandią, to możemy przygotować ją samemu (przepis na stronie). Groszek wrzucić do garnka i zalać 2 l wody. zagotować, dodać cebulę i tymianek. Gotować na wolnym ogniu przez 1 h, częściowo przykryć i mieszać od czasu do czasu. Dodać 1 kawałek mięsa do zupy. Pozostałe mięso ugotować osobno do miękkości. Pozostawić zupę gotującą się przez 0.5 h. W międzyczasie obrać warzywa i posiekać je w dużą kostkę. Wrzucić je do zupy i gotować następne 25 min., czasem mieszając i w razie potrzeby dodając wody. Kiedy warzywa i mięso są miękkie, doprawić potrawę pieprzem i ewentualnie solą. Mięso wyjąć z zupy i podawać osobno.
Poziom trudności:
łatwy