24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Smażone panierowane płaty rybne


Składniki:

  • 8 średniej wielkości płatów rybnych
  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Głowy i skrzela obciąć i wyrzucić. Filety umyć w zimnej wodzie i osuszyć. Poprószyć solą i pieprzem i położyć na kilka minut w mące pszennej. Do panierowania rozbić jajko i najpierw w nim obtoczyć filety, a potem w bułce tartej. Ryby smażyć w głębokim oleju w temperaturze ok. 180° C przez 5 - 7 min. Następnie położyć je na papier aby olej odciekł. Podawać ze świeżymi młodymi ziemniakami i sosem, np. majonezowym, pomidorowym albo remoladowym. Ta potrawa może być także smażona na patelni.

Poziom trudności:

łatwy