24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> islandzka >> Sola zapiekana w serze


Składniki:

  • 16 średniej wielkości filetów soli
  • łyżka stołowa masła lub margaryny
  • 1 mała cebula drobno pokrojona
  • 100 ml białego wina lub wody
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • tarty żółty ser
  • śmietana

Sposób przygotowania:

Filety umyć, oczyścić i dobrze osuszyć. Masło albo margarynę roztopić w garnku i krótko dusić cebulę. Dodać wino lub wodę i krótko odparować. Przyprawić. Wrzucić filety i gotować 3 - 4 min., następnie wyjąć z garnka i dobrze odsączyć. Wymieszać śmietanę z rosołem i odparowywać aż zgęstnieje. W razie potrzeby dodać sól, pieprz i sok z cytryny do smaku. Filety położyć w żaroodpornym naczyniu, podlać rosołem i posypać tartym serem. Następnie zapiec w opiekaczu aż ser stanie się żółto-brązowy. Podawać ze świeżymi młodymi islandzkimi ziemniakami albo z piure ziemniaczanym.

Poziom trudności:

łatwy