24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> malezyjska >> Kurczak w pikantnym sosie kokosowym


Składniki:

  • 1 kurczak (ok. 1,5 kg)
  • 4 pomidory średnie bez skóry
  • 2 cebule
  • 2 łodygi selera
  • 165 ml mleczka kokosowego Blue Dragon
  • 2 łyżki tajskiej zielonej pasty curry Woh Hup (lub pasta curry Ostra Patak)
  • 50 ml octu ryżowego Woh Hup
  • 1 łyżka masła
  • szczypior z 2 cebul
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć kurczaka, osuszyć papierem kuchennym, posypać solą i pieprzem na zewnątrz i w środku i odstawić na 1 h. Posiekać pomidory, cebulę, selera. Rozgrzać na patelni masło wrzucić warzywa i na wolnym ogniu dusić je przez 5 min., dodać ocet ryżowy. Wymieszać zieloną pastę curry z mleczkiem kokosowym. Rozgrzać olej i obsmażyć dokładnie kurczaka, aż skóra nabierze złotego koloru (można piec w brytfannie, ale należy przykryć kurczaka folią aby mięso nie obeschło). Zdjąć z patelni. Do naczynia do pieczenia z pokrywką wkładamy kurczaka, dodajemy podduszone warzywa i zalewamy mleczkiem kokosowym z pastą curry. Pieczemy w piekarniku w średniej temperaturze ok. 1 h. Podajemy na półmisku posypane posiekaną dymką.

Poziom trudności:

łatwy