24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Chili z mięsem mielonym i fasolą


Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 20 dkg fasoli pinto
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 150 ml oleju
  • 3 małe puszki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki kuminu*
  • 2 łyżki oregano
  • 1 łyżka majeranku
  • 30 g przyprawy chili
  • 2 łyżki słodkiej papryki
  • pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz
  • * trudny do zdobycia składnik bywa w sprzedaży pod nazwą "jeera" importowany z Indii

Sposób przygotowania:

Fasolę namoczyć na noc, ugotować z listkiem laurowym do miękkości na małym ogniu. Na rozgrzanym oleju w garnku o grubym dnie zeszklić cebulę, dodać mięso i smażyć, aż przestanie być różowe. Dodać przyprawy i 2 szkl. wody, dusić 30 min. Dodać odcedzoną fasolę i pomidory, jeśli trzeba - trochę wody z fasoli. Dobrze wymieszać, doprawić i dusić razem dalsze 30 min.

Poziom trudności:

łatwy