24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Chuletas de Puerco z grilla


Składniki:

  • 8 wieprzowych kotletów (duże z kością i polędwiczką - grube na 2.5 cm)
  • 1 l słój pomidorów
  • 1 szkl. poszatkowanej papryki jalapeno bez pestek - może być ew. inna ostra papryczka
  • 2 średnie drobno posiekane cebule
  • 6 ząbków zgniecionego czosnku
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • 0.5 szkl. mąki
  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 1 łyżka stołowa masła
  • sól i pieprz do smaku (pieprz zawsze! świeżo mielony)

Sposób przygotowania:

Kotletów nie rozbijać - oprószyć solą, pieprzem, mąką i zrumienić na złoty kolor na patelni na oleju zmieszanym z masłem. Pomidory wyjąć z zalewy pokrajać w plastry (bez skórki). Zrumienione kotlety położyć na folii aluminiowej i posypać posiekaną cebulą, czosnkiem i papryką, obłożyć wszystko pomidorami i oprószyć oregano. Szczelnie zawinąć i grillować 30 min. na gorącym węglu przekładając po 15 min. na drugą stronę. Dobrze smakuje do tego tequila z solą i limonką.

Poziom trudności:

łatwy