24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Ciasteczka meksykańskie


Składniki:

  • 15 dkg mąki
  • 4 jaja
  • 0.5 szkl. mleka
  • łyżeczka cynamonu
  • cukier waniliowy
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg posiekanych migdałów
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

2 łyżeczki mąki odsypać na talerzyk, a resztę wymieszać z trzema jajami, łyżeczką cynamonu, mlekiem i cukrem waniliowym. Zagotować mieszając. Zdjąć masę z ognia, wsypać migdały, cukier i wymieszać. Masę wyłożyć na prostokątną formę, wystudzić, wstawić do lodówki. Gdy placek stężeje, pokroić go na kwadraty o bokach 4 cm. Oprószyć ciastka mąką, zanurzyć w roztrzepanym jaju i smażyć w gorącym tłuszczu na złoty kolor. Osączyć i gorące posypać cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy