Kuchnia świata >> meksykańska >> Guacamole II

Składniki:
- 2 duże awokado
- 1 duży pomidor
- 1 cebula
- 1 - 2 papryczki chilli
- 2 gałązki świeżej kolendry
- sok z 1 cytryny
- sól
Sposób przygotowania:
1. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Pomidor sparzyć, zdjąć skórę, pokroić na kawałki i wyjąć pestki. Kolendrę opłukać i drobno pokroić. Chilli opłukać, pokroić na plasterki i oczyścić z nasion pod bieżącą, zimną wodą. Dobrze osączyć na sicie. Awokado opłukać, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć pestki i łyżeczką wyjąć miąższ. Miąższ z awokado przełożyc do miski. Rozgnieść widelcem i od razu skropić sokiem cytrynowym. Dodać pokrojone pomidory, cebulę, kolendrę i plasterki chilli. Wymieszać, doprawić cytryną i solą. Podawać z tortillami. Guacamole jest rodzajem pasty, w którym macza się tortillę.
Poziom trudności:
łatwy