Kuchnia świata >> meksykańska >> Meksykańska sałatka rybna

Składniki:
- 4 duże pomidory
- 80 dkg filetów z dorsza
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 czerwone cebule
- 2 szkl. bulionu warzywnego
- awokado
- olej
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz cayenne
Sposób przygotowania:
Dorsza opłukać, pokroić w paski. Skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem cayenne. Olej rozgrzać na patelni, włożyć do ryby, usmażyć na rumiano z obu stron. Cebule obrać, pokroić w krążki. Pomidory opłukać, pokroić w plasterki, ułożyć na półmisku. Ryby i cebulę położyć na pokrojonych pomidorach. Awokado obrać. Połowę zmiksować z bulionem, dwoma łyżkami soku z cytryny i oliwą. Przyprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Pozostałe awokado pokroić w kostkę, skropić resztą soku. Sałatkę polać sosem, posypać awokado.
Poziom trudności:
łatwy