24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Meksykańskie ciasto migdałowe


Składniki:

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • 7 dkg cukru
  • 6 dkg masła
  • 9 dkg mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • rodzynki do dekoracji
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
  • Masa:
  • 28 dkg migdałów
  • 38 dkg cukru
  • 1 l mleka
  • Syrop:
  • 50 dkg cukru
  • 0.5 l wytrawnego sherry lub słodkiego białego wina
  • kawałek kory cynamonu

Sposób przygotowania:

Ciasto: masło stopić w rondelku i ostudzić. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno. Do piany dodawać po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier dokładnie wymieszać, mieszając dodawać stopniowo do ubitych jajek. Wlać masło i wymieszać. Tortownicę natłuścić i wysypać bułką. Wylać ciasto, wyrównać, posypać ziarnami sezamu. Piec 25 min. w temp. 200°C. Ciasto wyjąć i ostudzić. Masa: migdały sparzyć, osączyć, zdjąć skórki. Kilka odłożyć do dekoracji, resztę drobno pokroić. Razem z cukrem wsypać do garnka i zalać mlekiem. Gotować na małym ogniu aż masa zgęstnieje. Syrop: cukier, 0.5 szkl. wody i korę cynamonu gotować do chwili, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, wlać sherry lub wino, wymieszać. Ciasto przekroić na dwa krążki. Spód nasączyć połową syropu, posmarować połową masy migdałowej, przykryć wierzchem. Polać resztą syropu i posmarować resztą masy. Ciasto udekorować rodzynkami i odłożonymi migdałami.

Poziom trudności:

łatwy