24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Pikantne burrito z kurczakiem


Składniki:

  • 900 g podsmażonych kawałków kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno pokrojona cebula
  • 1 ząbek zmiażdżony czosnku
  • 185 g sosu pomidorowego z cebulą i czosnkiem Paul Newmans Own lub innego gotowego sosu
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • Dodatki:
  • 1 opakowanie pasty guacamole
  • 2 duże cebule
  • pokrojone w cienkie plasterki
  • l/2 kartonika kwaśnej śmietany
  • 340 g startego ostrego sera cheddar
  • 400 g podgrzanej pasty z fasoli (niekoniecznie)
  • 12 meksykańskich tortilli

Sposób przygotowania:

Pokroić kawałki kurczaka na mniejsze części. Na dużej patelni podgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć do miękkości. Dodać mięso kurczaka, mieszając zrumienić ze wszystkich stron. Połączyć z sosem i chili. Dusić na małym ogniu przez 15 min., aż kurczak będzie gotowy. Przygotować dodatki. Podgrzać tortille wg instrukcji na opakowaniu. Najprościej położyć tortille na nagrzanej patelni i podsmażać przez 40 s z każdej strony tak, aby lekko się przyrumieniła. Ułożyć na czystej ściereczce, nakryć. Podgrzać pozostałe i kłaść jedną na drugiej. Podawać w koszyku wyłożonym serwetką. Każdy z gości może przyrządzić swoje własne burrito, kładąc na tortilli nadzienie z kurczaka i dowolne dodatki. Burrito zwijamy.

Poziom trudności:

łatwy