24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Placki kukurydziane z Jukatanu


Składniki:

  • 3 chiles anchos
  • 3 obrane ze skóry pomidory
  • 1 pokrojona na ćwiartki cebula
  • 2 siekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka smalcu wieprzowego
  • 8 tortilli o średnicy ok. 10 cm
  • 2 łyżki oleju
  • 2 gotowane na twardo i drobno siekane jajka
  • 50 g pokrojonego w kostkę sera tosella (włoski ser)
  • 4 pokrojone na plasterki rzodkiewki

Sposób przygotowania:

Chili namoczyć na 1 h. Pomidory pokroić w drobną kostkę, zmiksować razem z chili, cebulą oraz czosnkiem i smażyć na gorącym oleju przez 3 - 4 min aż sos zgęstnieje. Tortiiie usmażyć kolejno z obu stron na niezbyt gorącym oleju, umoczyć w sosie, a następnie nadziać siekanym jajkiem. Placki zrolować i udekorować kawałkami sera oraz rzodkiewkami. Podawać z sosem pomidorowym.

Poziom trudności:

łatwy