24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Sałatka meksykańska z różnokolorowej fasoli


Składniki:

  • 400 g różnokolorowej fasoli (może być fasola z puszki - wtedy 800 g)
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 pikantna papryczka typu chilli lub czuszka
  • sól
  • biały pieprz
  • Świeże zioła:
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • natka pietruszki lub kopiasta łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

Fasolę wypłukać i zalać na noc przegotowaną wodą. Gotować do miękkości, pod koniec gotowania lekko posolić i odcedzić (bezpiecznie jest każdy rodzaj fasoli gotować oddzielnie). Jeśli używa się fasoli z puszek, wrzucić ją na sito i odcedzić. Na patelni rozgrzewać oliwę lub olej i dodać pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, umytą, oczyszczoną z pestek i posiekaną papryczkę. Kiedy całość się poddusi, dodać połowę suszonych lub świeżych ziół. Podgrzać, aż zaczną wydzielać aromat. Wtedy wrzucić fasolę. Całość podgrzać, dokładnie wymieszać i dodać resztę ziół, ocet winny i przyprawy. Wymieszać, zdjąć z ognia i wystudzić. Przed podaniem wstawić do lodówki na minimum 2 h.

Poziom trudności:

łatwy