24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> meksykańska >> Tortilla z żurawinami


Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 pęczek pietruszki
  • 50 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz
  • Czerwona papryka (przyprawa)
  • 80 g suszonych żurawin
  • 8 jajek

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę umyć, osuszyć i posiekać. Bekon pokroić w kostkę. Żurawiny pokroić.

2. Rozgrzać oliwę z oliwek na teflonowej patelni i smażyć ziemniaki przez ok. 10 minut, często przewracając. Dodać cebulę i bekon i smażyć przez kolejne 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i czerwoną papryką. Dodać pietruszkę i żurawiny.

3. Jajka ubić, dodać sól i pieprz, a następnie zalać nimi ziemniaki. Smażyć tortillę, aż się zarumieni. Wstawić patelnię do piekarnika i piec w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez ok. 15-20 minut, aż się zetnie. Pokroić tortillę na kawałki i podawać.

Uwagi:

Źródło: CRANBERRY MARKETING COMMITTEE / Poland Representation

Poziom trudności:

sredni

Czas przygotowania:

1h