24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Berliner luft


Składniki:

  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 5 jajek
  • 20 dkg cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szkl. wytrawnego białego wina
  • 50 dag mrożonych malin
  • gałązka melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru i cukrem waniliowym. Dodaj sok cytrynowy i cynamon. W rondelku podgrzej wino, rozpuść w nim żelatynę. Dodaj do masy żółtkowej i cały czas energicznie mieszaj. Wstaw do lodówki, a gdy masa zacznie gęstnieć, dodaj pianę z białek. Przełóż do pucharków, wstaw na 3 h do lodówki. Odłóż kilka ładnych malin, pozostałe wymieszaj z resztą cukru i zagotuj. Przerzyj przez sitko, wstaw do lodówki. Sos malinowy podawaj do deseru. Udekoruj odłożonymi malinami i gałązką melisy.

Poziom trudności:

łatwy