24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Chłopskie śniadanie


Składniki:

  • 70 dkg ziemniaów
  • 15 dkg obranej cebuli
  • 15 dkg wędzonej szynki
  • 10 jaj
  • 2 ogórki konserwowe
  • sól
  • biały pieprz
  • 3 dkg oleju

Sposób przygotowania:

Ziemniaki ugotować, ostudzić, obrać i odstawić do wystygnięcia. Ziemniaki po wystudzeniu pokroić w plastry. Podzielić na 5 części i po koleji smażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Cebulę i wędzoną szynkę pokroić w cienkie paski i smażyć razem z ziemniakami. Ogórki pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Przyprawić solą i pieprzem. 2 jaja lekko ubić i dodać do masy ziemniaczanej, zmniejszyć ogień i drewnianą łyżką tak długo całość mieszać, aż jajka całkowicie się zetną. Następnie wyłożyć na talerz i udekorować liśćmi sałaty. Notatka: Śniadanie rolnika to posilne danie ziemniaczane, które spożywane jest w Niemczech o każdej porze dnia - jednakże poza porą śniadaniową. Jak sam nazwa pozwala przypuścić, śniadanie rolnika to pożywny posiłek, rozpowszechniony na wsi i spożywany przez chłopów i robotników rolnych po karmieniu zwierząt względnie jako drugie śniadanie przed ciężką pracą na roli.

Poziom trudności:

łatwy