24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Ciasteczka cytrynowe


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • potartą skórkę z 2 cytryn
  • 6 dużych łyżek soku z cytryny
  • 2 żółtka
  • 375 g mąki pszennej
  • gęsta marmelada cytrynowa
  • czekolada rozpuszczona (polewa czekoladowa)

Sposób przygotowania:

Masło ubić dobrze mikserem na puch. Dodać cukier puder, startą skórkę cytrynową i sok z cytryny. Mieszać, aż masa będzie gładka. Dodać żółtka, ciągle dobrze mieszając. Ciasto najlepiej mieszać mikserem. Mąkę przesiać przez drobne sito i powoli (łyżkami) dodawać do masy, cały czas mieszając. Tą masą wypełnić worek lub urządzenie do wyciskania i małymi porcjami wyciskać na papier do pieczenia (na blachę), każde ciasteczko nieco przycisnąć (chodzi o ładne kształty). Piec na jasny kolor w nagrzanym piekarniku - 12 min. w 170°C z obiegiem powietrza (normalny piec 190°C). Po upieczeniu i przestygnieciu po dwa ciasteczka sklejać masą cytrynową (marmeladą). Jedną stronę moczyć w płynnej czekoladzie. Ostudzić.

Poziom trudności:

łatwy