24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Ciastka piaskowe - Heidesand


Składniki:

  • 10 dkg cukru
  • 17 dkg masła
  • 1 jajko
  • 24 dkg mąki
  • 5 dkg Weizenpuder
  • szczypta soli
  • 0.1 dkg wanilii

Sposób przygotowania:

Odzielić białka od żółtek (białek nie wyrzucać). Z żółtek, mąki, masła, cukru i soli wyrobić ciasto. Następnie podzielić je na dwie części po ok. 12 dkg i odstawić, ażeby ewentualnie zawarte w nim powietrze mogło ujść. Z obu części uformować ręcznie dwa wałki o jednakowej grubości i 16 cm długości. Tak przygotowane ciasto włożyć na ok. 15 min. do zamrażalnika. Następnie posmarować je białkiem i obtoczyć w gruboziarnistym cukrze. Odcinać gładkim nożem równe (ok. 5 mm) plastry. Ciastka układać na blaszce i piec w piekarniku ok. 7 - 9 min. w temp. 190°C na jasnozłoty kolor. Notatka: Pojęcie "Heidesand" kojarzone jest w regionie hanowerskich w żadnym razie z ubogimi, piaszczystymi glebami. Przeciwnie "Heidesand" to wyrób cukierniczy, spotykany w Północnych Niemczech i spożywany do herbaty lub kawy. Kolor piaskowy tych ciastek, proste składniki i ich sucha, krucha konsystencja przypominają wyglądem "piasek z wrzosowisk" i stąd wywodzi się prawdopodobnie ich nazwa.

Poziom trudności:

łatwy