24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Dolnosaksońska zupa weselna


Składniki:

  • Przepis główny na rosół wołowy:
  • 2.5 l wody
  • 40 dkg wołowiny (biodrówki)
  • 50 dkg sparzonych
  • kości wołowych
  • 2 dkg soli
  • 50 dkg włoszczyzny (marchewka oraz por i seler)
  • 1 cebula
  • 5 dkg natki pietruszki lub łodyg
  • 1 dkg białego pieprzu (ziarenka)
  • liście laurowe
  • Kosta z jajek:
  • 2 jajka
  • 0.1 l mleka
  • sól
  • ew. szczypta muszkatu
  • Klopsiki mięsne:
  • 12 dkg mięsa mielonego (wołowe lub wieprzowe)
  • 1 jajko
  • 2 dkg tartej bułki
  • sól
  • biały pieprz
  • muszkat
  • Drobny makaron:
  • 6 dkg drobnego makaronu typu ryż
  • Szparagi:
  • 8 dkg szparagów (świeżych lub ze słoika)

Sposób przygotowania:

Przepis główny na rosół wołowy: wołowinę i kości włożyć do zimnej wody i na wolnym ogniu powoli doprowadzić do zagotowania, ponieważ długi czas gotowania, znacznie poprawia smak rosołu. Wywar odszumować, zebrać tłuszcz, dodać liście laurowe i gotować jeszcze ok. 3 - 4 h. W międzyczasie można dolewać wodę. Godzinę przed tym, zanim mięso zmięknie, doprawić rosół pieprzem i solą. Warzywa i cebula potrzebują ok. 30 min., ażeby były miękkie. Natkę pietruszki dodać dopiero 15 min. przed końcem gotowania. Na koniec wyjąć mięso i kości, a rosół przecedzić. Kostka z jajek: składniki wymieszać, przepuścić przez sitko i w posmarowanych masłem formach gotować w wodzie ok. 30 - 40 min. Nie dopuścić do zagotowania. Po ostygnięciu kroić na 1 cm kostki. Klopsiki mięsne: składniki wymieszać i uformować małe klopsiki. Gotować we wrzącej wodzie. Drobny makaron typu ryż: drobny makaron gotować w wodzie, następnie odcedzić. Szparagi: szparagi pokroić na 1 cm kawałki i gotować w osolonej wodzie. Zupa weselna: składniki podgrzać w ok. 1 l rosołu i podawać w bulionówkach z posiekaną natką pietruszki. Notatka: Dolnosaksońska zupa weselna to typowo niemiecka specjalność. Jak już sama nazwa mówi, przygotowuje się ją z okazji weselnych i ma ona szczególnie w okolicach wiejskich jak np. w Dolnej Saksonii stałe miejsce w świątecznym menu. Chętnie serwowana jest również jako "zupka niedzielna". Zupa weselna jest lekkostrawna, pożywna i dzięki różnorodnym dodatkom optycznie pociągająca. Dodatki te różnią się w zależności od regionu i sięgaja począwszy od w drobne paski pokrojonych warzyw jak marchew, seler naciowy i por poprzez klopsiki mięsne z grubego lub drobnego mięsa mielonego aż po kluseczki lane lub chrupkie kuleczki z ciasta ptysiowego wielkości grochu, kostki z mięsa wołowego i w paski pokrojone naleśniki z ziołami.

Poziom trudności:

łatwy