24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Giczki cielęce


Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 4 cebule
  • 2 giczki cielęce (po 1.5 kg)
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wytrawnego wina białego
  • 2 szkl. rosołu (może być z kostki)
  • 2 - 3 łyżki ciemnej zasmażki błyskawicznej
  • 2 - 3 łyżki octu z białego wina
  • 1-2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 pęczka natki
  • majeranek

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obierz, pokrój na kawałki. Obierz cebule, pokórj na ćwiartki. W brytfannie rozgrzej olej, obsmaż mięso z każdej strony. Przypraw solą i pieprzem, wyjmij z brytfanny. Na tym samym tłuszczu podsmaż pokrojoną włoszczyznę i ćwiartki cebul, dodaj koncentrat. Wlej wino i rosół, włóż giczki, wstaw na 2.5 h do piekarnika nagrzanego do 200°C (na drugi poziom od dołu). Co jakiś czas polewaj mięso tworzącym się sosem. Upieczone mięso wyjmij, sos przecedź, zagotuj, dodaj zasmażkę i jeszcze raz zagotuj, mieszając. Giczki podawaj z sosem. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane lub knedle.

Poziom trudności:

łatwy