24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Golonka po bawarsku II


Składniki:

  • 2 golonki tylne - każda po 800 - 1000 g
  • sól
  • biały pieprz z młynka
  • 30 g smalcu
  • 0.25 l gorącej wody
  • 1 cebula
  • 1 liść bobkowy
  • 2 goździki
  • 2 jagody jałowca
  • 1/8 l mocnego
  • ciemnego piwa

Sposób przygotowania:

Płuczemy golonki pod bieżącą, gorącą wodą, osuszamy papierem, skórkę nacinamy ostrym nożem w romby, mocno przyprawiamy solą i pieprzem. W dużej brytwannie rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim golonki, podlewamy następnie 1/8 l gorącej wody, obraną cebulę kroimy na pół, jedną połowę szpikujemy goździkami, drugą liściem laurowym, razem z jałowcem dajemy do brytwanny. Wsawiamy do pieca o temp. 200°C na 2 h. Podczas pieczenia podlewamy po trochę resztą gorącej wody. Po 1 h pieczenia zaczynamy polewać golonki po trochę piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skórka. Po upieczeniu wyjmujemy golonki, pozostały sos z brytwanny przecedzamy do garnuszka, zagotowujemy, dodajemy trochę wody. Podajemy z duszoną, kwaśną kapustą, knedlami bułczanymi, sosem i piwem.

Poziom trudności:

łatwy