24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Jarmuż z kiełbasą z móżdżków


Składniki:

  • 2.5 l wody
  • 2.5 kg jarmużu bez grubych łodyg
  • 0.25 dkg oleju
  • 37.5 dkg pokrojonej w kostkę cebuli
  • 0.7 l rosołu
  • 37.5 dkg pokrojonego w kostkę schabu
  • 4 kiełbaski z móżdżków
  • 2.5 dkg płatków owsianych
  • sól
  • biały pieprz mielony
  • średnioostra musztarda

Sposób przygotowania:

5 min. Przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. Od czasu do czasu dolewać trochę wody. Odcedzić i drobno pokroić. Następnie podsmażyc na oleju cebulkę, dodać do niej jarmuż, zalać rosołem i dodać schab. Gotować jeszcze ok. godziny. Kiełbaski z możdżków gotować razem z jarmużem. Po ok. 20 min. wyjąć je a jarmuż zagęścić płatkami. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Podawać z ziemniakami. Notatka: Jarmuż zwany również kapustą pastewną, to bomba witamnowa zawierająca dużo białka i węglowodanów. Wraz z pierwszym mrozem mają miejsce zbiory tego zdrowego, zimowego warzywa i rozpoczyna się czas jarmużu. Na północy i w północno-zachodnich Niemczech jedzenie jarmużu z kapustą i kiełbaskami to stary, towarzyski obyczaj. Często połączony jest z dłuższą wędrówką "drogą jarmużową", która zgodnie z tradycją kończy się w wiejskim zajeździe. Tam też mają miejsce o późnej godzinie wybory "króla i królowej jarmużu", którzy są zobowiązani do organizacji "jedzenia jarmużu" w następnym roku.

Poziom trudności:

łatwy