24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Krem z białego wina - deser dynastii Welfów


Składniki:

  • Krem:
  • 75 dkg mleka pełnotłustego
  • 2.5 dkg cukru I
  • 5 lasek wanilii
  • 5 dkg skrobi ziemniaczanej
  • 12 dkg białka
  • 10 dkg cukru II
  • Polewa:
  • 3 listki żelatyny
  • 5 dkg białego wina
  • 2.5 dkg cukru I
  • sól
  • sok. z cytryny
  • 2.5 dkg budyniu waniliowego w proszku
  • 8 dkg żółtek
  • 0.5 jajka
  • 4 dkg cukru II

Sposób przygotowania:

Polewa: składniki na krem i polewę odważyć. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie. Wanilię wyskrobać z przeciętych wzdłuż lasek wanilii. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzić w 10 dkg mleka, budyń waniliowy zmieszac z 5 dkg białego wina. Krem: 75 dkg mleka, wanilię i 2.5 dkg cukru zagotować. Mleko zagęścić z poprzednio przygotowaną skrobią z mlekiem. Z białek i cukru II ubić pianę i ostrożnie połączyć ją z kremem. Rozlać do miseczek i odstawić do zastygnięcia. Cukier I, sól i sok. z cytryny zagotować. Wino zagęścić budyniem waniliowym. Dodać do kremu rozpuszczoną żelatynę. Żółtka, całe jajka, cukier II ubić na pianę i domieszać do deseru. Gotowy krem z wina nałożyć na uprzednio przygotowaną masę ze skrobi ziemniaczanej.

Poziom trudności:

łatwy