24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Lipska zapiekanka warzywna


Składniki:

  • 1 cebula
  • 1 marchewka (ok. 100 g)
  • 1 kawałek selera (ok. 100 g)
  • 1 łyżka masła lub margaryny
  • 1 ml białego wina
  • 100 g gotowanych ziemniaków w mundurkach
  • trochę soli
  • 125 g skorzonery z puszki
  • 125 g groszku z puszki
  • świeżo mielony pieprz
  • szczypta mielonego kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżka tłuszczu do wysmarowania formy
  • 125 g twarogu
  • 75 g śmietany
  • 1 jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • po 2 łyżki posiekanej natki i melisy cytrynowej

Sposób przygotowania:

Cebulę, marchewkę oraz selera pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka, dodać masło lub margarynę oraz białe wino i dusić całość przez 10 min. Tymczasem obrać ziemniaki i pokroić je w słupki. Skorzonerę oraz groszek dokładnie osączyć i domieszać do warzyw. Całość doprawić na ostro solą, pieprzem oraz kminkiem i majerankiem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Formę do zapiekanek wysmarować tłuszczem i ułożyć w niej ziemniaki oraz warzywa. Twaróg wymieszać ze śmietaną, jajkiem oraz parmezanem, domieszać do niego natkę oraz melisę i doprawić całość do smaku. Tak przygotowaną masą polać równomiernie zapiekankę i zapiekać ją przez ok. 25 min. Podawać z ziemniakami w ziołach.

Poziom trudności:

łatwy