24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Mięso marynowane z smażonyni ziemniakami


Składniki:

  • 60 dkg karkówki wieprzowej
  • 1.5 l wody
  • 1 kostka bulionowa
  • 2 marchewki
  • 0.5 selera
  • 1 por
  • 1 jajko (ugotowane na twardo)
  • 13 listków żelatyny
  • 0.1 l octu
  • 20 dkg ogórków konserwowych (jeszcze lepiej mixed pickles)
  • sól
  • biały pieprz
  • liście laurowe
  • ziarenka musztardy

Sposób przygotowania:

Karkówkę z liśćmi laurowymi, ziarnami musztardy i kostką bulionową gotować 1.5 h, następnie mięso wyjąć z wody, wystudzić i pokroić na 4 równej wielkości plastry. W międzyczasie pokroić warzywa w kostkę wielkości 0.5 cm, włożyć do wywaru z mięsa i ugotować. Po wyjęciu przełożyć do płytkiej formy i na to położyć plastry mięsa. Wywar doprawić octem, solą i pieprzem, odstawić z kuchenki, ostudzić i dodać namoczoną żelatynę. Tak długo mieszać, aż się rozpuści. Jajko obrać, pokroić na 4 plasterki i położyć na mięso. Dodać odcedzone ogórki konserwowe i ostrożnie zalać wywarem. Wstawić na 3 - 4 h do lodówki do zastygnięcia. Podawać z ziemniakami smażonymi na patelni i sosem remuladowym. Notatka: W wielu regionach Niemiec - szczególnie jednak w Niemczech Północnych - trudno wyobrazić sobie solidną mieszczańską kuchnię bez jej ulubionej specjalności mięsa marynowanego z smażonymi ziemniakami. Znani smakosze są zdania, że popularność tego dania ma wiele wspólnego z jego solidnym, lekkokwaskowatym smakiem. Ten typowy aromat uzyskuje to danie dzięki poprzedniemu marynowaniu składników. Marynowanie środków żywności jest w ogóle jedną z najstarszych metod konserwacji i była w przeszłości stosowana, aby np. po uboju zwierząt jak najdłużej zachować świeżość mięsa.

Poziom trudności:

łatwy