24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> niemiecka >> Nadreńska pieczeń wołowa na dziko


Składniki:

  • 1/4 l octu winnego
  • 1/4 l czerwonego wina (wytrawnego)
  • 1/4 l wody
  • 2 liście laurowe
  • 2 gożdziki
  • 4 ziarna jałowca
  • 1 łyżeczka białego pieprzu w ziarenkach
  • 1 łyżka gorczycy w ziarenkach
  • 1 cebula
  • 1 porcja jarzyny rosołowej
  • 800 g wołowiny na pieczeń (łopatka, biodrówka)
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g rodzynek
  • 40 g obranych migdałów
  • 25 g piernika (ciasto)
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Ocet, wino i wodę wymieszać, dodać przyprawy i powoli zagotować. W czasie gotowania pokroić drobno cebulę i jarzyny i dodać do gotującej się zaprawy. Pogotować jeszcze 10 min. i zostawić do przestygnięcia. Oczyszczone mięso osuszyć papierem kuchennym i włożyć do kamionkowego lub szklanego naczynia, polać gotową zaprawą i przykryte wstawić do lodówki na 2 - 4 dni. Mięso musi być cały czas dobrze zanurzone w zaprawie. Czym dłużej mięso marynowane jest, tym bardziej pikantna będzie pieczeń. Mięso wyciągnąć, dobrze osuszyć i w ciężkim garnku (np. żeliwnym) na gorącym smalcu ze wszystkich stron dobrze przypiec. W międzyczasie zaprawę przecedzić przez sitko. Warzywa na mięsie poukładać, troszkę podpiec i polać paroma łyżkami zaprawy. Garnek przykryć folią aluminiową, następnie przykryć pokrywką i całość włożyć do gorącego piekarnika (200°C) i piec ok. 75 min. Po 60 min. posypać mięso rodzynkami, migdałami i drobno utartym piernikiem. Mięso wyciągnąć na żaroodporny półmisek, przykryć folią aluminiową i pozostawić w wyłączonym piekarniku na 10 min. W międzyczasie powstały sos z mięsa dopełnić zaprawą do ilości 1/2 l. Dosmakować solą i cukrem, zagotować i połączyć z mąką ziemniaczaną, wcześniej rozrobioną w małej ilości wody. Mięso pokroić, poukładać na półmisku i polać niewielką ilością sosu. Resztę sosu podać w sosjerce. Dodatki: ziemniaki, kluski, po prostu wg upodobań.

Poziom trudności:

łatwy