24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> norweska >> Tilslorte bondepiker


Składniki:

  • 5 - 6 jabłek
  • 75 g cukru
  • 2 dl (200 ml) wody
  • 3 - 4 dl suchej tartej bułki
  • 4 łyżki cukru (jeszcze raz)
  • 2 łyżki masła
  • 2 - 3 dl ubitej śmietany (kremówki)
  • Zamiast jabłek można użyć np. gruszek lub innych owoców lub zmieszać ze sobą kilka różnych owoców (wersje mniej oryginalne).

Sposób przygotowania:

Jabłka obrać i pokroić na małe kawałki - gotować z wodą i cukrem do miękkości. Ostudzić. Tartą bułkę (lub chleb jasny) podsmażyć z cukrem i masłem na patelni do momentu, aż bułka będzie chrupiąca i słodka (nie przypalić). Podawać albo w pucharkach do lodów, albo w szklankach z grubym dnem, albo innych dekoracyjnych. Układać warstwami: jabłka, śmietana, podsmażony chleb, jabłka, śmietana posypana chlebkiem lub inny wariant ułożenia jaki wam przyjdzie do głowy. Wszystko można jeszcze posypać startymi migdałami, a jeśli ktoś lubi b. słodkie desery to można ubić śmietanę z cukrem pudrem.

Poziom trudności:

łatwy