24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> portugalska >> Caldo verde, kapuśniak po portugalsku


Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 l wywaru z warzyw
  • 20 dag kiełbasy chourico lub wędzonki
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 mała średnia główka kapusty włoskiej lub białej
  • pęczek świeżej natki kolendry
  • sól
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Posiekaną drobno cebulę i czosnek podsmażyć na 3 łyżkach oliwy. Dodać wędzonkę pokrojoną w kostkę, jeszcze trochę podsmażyć. Bardzo, ale to naprawdę bardzo drobno poszatkować kapustę (tu są specjalne maszynki z takim drucikiem, że wychodzą dosłownie niteczki z kapusty), przelać ją wrzątkiem, a następnie bardzo zimną wodą, żeby zachowała kolor. Zalać kapustę ok. 2 l wrzącego wywaru i gotować do miękkości z liściem laurowym. W międzyczasie ugotować ziemniaki i utłuc na puree. Dodać je do kapusty, gotować jeszcze 5 - 10 min. Dodać cebulę, czosnek i wędzonkę, posiekaną kolendrę, doprawić solą i pieprzem. Dodatkowe informacje: Klasyczna portugalska zupa, syta i rozgrzewająca. Podawać bardzo gorące. W oryginalnym przepisie używa się kapusty nazywanej tu couve galega lub caldo verde. Nie zawiązuje ona główek i ma więcej goryczy niż nasza kapusta. Dość dobrze zastępuje ją kapusta włoska

Poziom trudności:

łatwy