24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> portugalska >> Kurczę po portugalsku


Składniki:

  • 2 młode kurczęta
  • pozbawione kości i pokrojone w kawałki
  • 5 dużych dojrzałych pomidorów
  • obranych i pokrojonych w cząstki
  • duża cebula pokrojona w plasterki
  • 3 różnokolorowe (żółta, zielona czerwona) papryki
  • pokrojone w pierścienie
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek
  • 3 duże ząbki czosnku
  • drobno posiekane
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • 500 ml wrzącej wody
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 - 180ºC. Na dno żaroodpornego naczynia wlać połowę oliwy. Pokrojone warzywa zmieszać w misce. 1/3 warzyw wsypać do naczynia, ułożyć na nich mięso i przykryć pozostałymi warzywami. Skropić potrawę resztą oliwy, polać sokiem i wodą oraz oprószyć przyprawami. Wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 40 min. Podawać na gorąco z ryżem lub na zimno z pieczywem.

Poziom trudności:

łatwy