24polska.pl luckystrikes.pl www.abclinux.pl www.numizmatyka.com.pl ANFA.PL linki
Login: Hasło: Odzyskaj hasło Zarejestruj się

logo



startowa startowa  a  mapa mapa strony  a  ulubione ulubione  a  kontakt kontakt



wyszukaj
Kuchnia świata >> pozostałe >> Kokosowiec afrykański


Składniki:

  • Ciasto:
  • 0.5 kg mąki pszennej
  • 125 ml wody
  • 35 dkg tłuszczu cukierniczego (lub dobrej margaryny)
  • 7 jaj
  • 35 dkg cukru
  • 8 dkg kakao ciemnego holenderskiego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa kokosowa:
  • 1.5 szkl. białka jaja kurzego
  • 40 dkg cukru
  • 40 dkg wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Białka ubić z cukrem i lekko wymieszać z kokosem. Margarynę, cukier, kakao i wodę ostrożnie zagotować i ostudzić. Wprowadzić jaja i mąkę z proszkiem do pieczenia. Połowę uzyskanego, półpłynnego, ciasta wlać do blachy. Rozłożyć masę kokosową i wyrównać. Przykryć całość drugą częścią ciasta i ponownie wyrównać. Piec w temp. 195°C przez 30 min. Po ostudzeniu polać polewą kakaową: 6 dkg czekolady gorzkiej, 4 dkg czekolady mlecznej, 6 dkg margaryny, 3 dkg masła.

Poziom trudności:

łatwy